ANTIKA GREKLAND

Europas kultur blomstrade i det antika Grekland, där konsten, arkitekturen, vetenskapen, filosofin, idrotten, teatern och litteraturen föddes. Dessutom är det härifrån demokratin härstammar. Antika Grekland sträckte sig från det sjunde århundradet f.Kr. till det tredje århundradet f.Kr., och var en stor och betydande period i vår historia.

KYKLADISK KONST

Tre kykladiska statyetter av kvinnor

Mellan 2600-1100 f.Kr. fanns den Kykladiska kulturen, en av de tre huvudkulturerna i den Egeiska civilisationen tillsammans med de minoiska och mykenska civilisationerna. Trots att den Kykladiska civilisationen inte lämnat några skriftspråk efter sig, finns det skulpturer på deras gravar som föreställer idolstatyer av kvinnor som står för fruktbarhetsgudar. Dessa statyer är ett vittnesbörd om en kultur som en gång var viktig och betydelsefull.

Idol statyer

BOENDE

Foto: Emir Selimi

Från enkla hyddor till avancerade hem.

Hyddor av sten

I början av tiden byggde människor enkla, runda hyddor av fältverk, stenar och lera, och fortfarande finns sådana “bikupa hus” i norra Grekland. Trots att de inte gav mycket utrymme, gav de mycket värme på grund av det kallare klimatet. Med tiden förbättrades byggnadsmetoderna, och husen blev större och deras former utvecklades till den rektangulära grundplan som vi fortfarande använder i dag. En gång var detta en revolutionerande förändring, men idag är det en självklar del av vår vardag.

Hur det kunde sätt ut inomhus och hur man använde toaletter.

Då tiden hus uppgrävda av arkeologer

MINOISKA KULTUREN

Ormgudinna som minoiska folket dyrkade.

Antika Grekland var en stor och betydelsefull period i historien, och en av de första högkulturerna som uppstod på Kreta omkring 2000 f.Kr. Dessa kallades minoer efter sin sagokung, Minos, som sades ha människokropp med ett tjurhuvud kallat minotaurus. Enligt legenden hade kvinnorna den största makten och styrde och ställde. Havet var minoernas bästa skydd och de kunde bo i städer utan murar. De utvecklade även ett eget skriftspråk, “linear A”. Minoerna var ett fredsälskande folk som smyckade sina hus med fresker, väggmålningar av blommor, fåglar, däggdjur och fiskar som symboliserade fred. De levde av jordbruk och handel, och Kreta blev en central punkt i ett nätverk av handelsrutter i östra Medelhavet. Dessa rutter sträckte sig från Egypten i söder till grekiska fastlandet i norr och handlade med metaller som guld och koppar, saffran, elfenben, ädelstenar, keramik, tyger, olja och vin.

Den berömda freskomålningen med tjur akrobaterna i Knossos, en slags tävling, möjligen med religiös anknytning, där både män och kvinnor deltog. ca 1 600 – 1 500 f.Kr..

Berättelse om Daedalus och Icarus

Daedalus var en berömd grekisk konstnär och uppfinnare som bodde på Kreta under den minoiska perioden. En dag bestämde han sig för att fly från ön med sin son, Icarus, efter att ha blivit fängslad av sagokungen Minos. Daedalus byggde två par vingar av fjädrar och vax för sig själv och sin son, och lärde dem att använda dem för att flyga. Han varnade Icarus för att inte flyga för högt eftersom vaxet skulle smälta när solen stod högt på himlen, men Icarus blev förvånad över sin förmåga att flyga och började stiga allt högre. Till slut smälte vaxet, och Icarus föll i havet och drunknade. Daedalus sörjde sin son och fortsatte att flyga tills han nådde Sicilien, där han byggde en labyrint för sagokungen Kokalos. Berättelsen om Daedalus och Icarus är en klassisk grekisk myt som handlar om faran med att sträva efter för mycket och försumma varningar.

GREKISK MYTOLOGI

Religion och mytologi är inte samma sak. Religion handlar om praktiska saker som riter och tillbedjan av gudarna, medan mytologin utgör berättelserna och sagorna om gudarna och deras tillkomst och levnad. Myter används ofta som ett sätt att förklara världen och ge svar på livsfrågor.

HUR ALLT BÖRJADE

I den grekiska myten tar berättelsen sin början före tidens begynnelse, då allt var mörker. Ur detta mörker kom Kaos, den ursprungliga och oändliga världsrymden, och från den skapades Jorden och modergudinnan Gaia. Gaia skapade sedan sin make, Uranus, Himlen, och tillsammans blev de universums kärlekspar vars frukt blev titaner, cykloper och giganter som bodde uppe på berget Olympen. När Zeus växte upp lyckades han ensam erövra makten och bli universums härskare, och universum blev ordnat. De grekiska myterna skapades för att förklara existentiella frågor, naturens skiftningar och andra fenomen som omger oss människor. De är en viktig del av den grekiska kulturen och har inspirerat konst, litteratur, filosofi och många andra områden genom historien.

De grekiska myterna fortsätter att fascinera och inspirera människor över hela världen, och de har länge varit en källa till fascination och inspiration för konstnärer, författare, filosofer och andra. De handlar om gudar, hjältar, monstruösa varelser och andra fantastiska väsen, och de försöker förklara olika fenomen i världen och människans plats i den. Många av de grekiska myterna har också kommit att bli välkända och viktiga delar av den västerländska kulturen, och de har länge varit en källa till fascination och inspiration för människor över hela världen. Även om de grekiska myterna kan verka ovärldsliga och fantastiska, försöker de ofta att förmedla viktiga livsvisdomar och läror om människans naturer och om världen runt oss. De är en viktig del av den mänskliga historien och kulturarvet, och de fortsätter att fascinera och inspirera människor än idag.

GREKISKA GUDAR

Zeus

Zeus är den mäktigaste guden i den grekiska mytologin och konung över de andra gudarna på Olympen.

Poseidon

Poseidon var den mäktiga havsguden och hans humör ansågs vara orsak till ifall havet låg i stiltje eller gick med höga vågor.

Hera

Zeus fru och kvinnornas och äktenskapets gudinna. Hera var drottning på Olympen och make till Zeus.

Athena

Athena är vishetens, civilisationens och vetenskapens gudinna samt krigsgudinna i grekisk mytologi. 

Apollo

Solen, musik, poesi, konst, dans, bågskytte och helande. Zeus son, Apollo, spelade musik för de grekiska gudarna och gudinnorna på sin gyllene lyra.

Artemis

Hefaistos var en gud som enligt den grekiska mytologin uppfann elden. Smideskonstens gud, som härskade över elden och vulkanerna.

Hermes

Hermes har förmåga att röra sig snabbt över stora avstånd och agerade som gudarnas budbärare.

Hefaistos

Hefaistos var en gud som enligt den grekiska mytologin uppfann elden. Smideskonstens gud, som härskade över elden och vulkanerna.

Hades

Hades förkroppsligar underjorden och är människornas sista destination då döden enligt antik myt innebar en resa till denna trakt.

Ares

Ares är krigets gud. Ares brukar avbildas med skägg och ibland med sina attribut, vilka är hjälmen, spjutet och skölden.

Afrodite

Afrodite var kärlekens och skönhetens gudinna

Hestia tillbads som hemmets gudinna i den grekiska kulturen under antiken

Demeter

Demeter var jordgudinnan i den grekiska mytologin; växtligheten och i synnerhet de viktiga grödorna ingår i hennes sfär

Eros

Eros är kärleksguden i grekisk mytologi och den som väcker den sexuella kärleken till liv i alla levande varelser.

Pan

Pan är herdarnas skyddsgud. Han springer omkring i berg och på slätter tillsammans med får och boskap.

MEDUSA

Medusas förstenande blick övervanns av hjälten Perseus, som med bortvänt ansikte högg av hennes huvud. Ur blodet föddes hjälten Chrysaor och den bevingade hästen Pegasos, söner till Medusa och Poseidon. Gudinnan Athena fäste senare huvudet på sin sköld, egiden. Arkaiska framställningar visar Medusa som ett bevingat monster med bred mun, betar, utstickande tunga och ormar istället för hår. Från senklassisk tid och framåt har hon ofta avbildats som en orm hår men skön kvinna av Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rubens och många fler konstnärer.

ODYSSEUS OCH CYKLOPEN

I den här video berättar vi historien om den grekiske hjälten Odysseus, som med sin besättning, mötte den enögda-mans-ätande cyklopen Polyfemos och hans far Poseidon som var bror till Zeus och havets Gud. Under trojanska kriget, favoriserade Poseidon trojanerna och ville att de skulle vinna kriget, men vindarna vände när den grekiske hjälten Odysseus deltog och grekerna vann kriget. Detta förargade Poseidon och han gjorde allt i sin makt för att försvåra Odysseus resa hem.

FILOSOFER

Ordet filosofi kommer från grekiskan och betyder ’kärlek till vishet’. Att filosofera handlar om att kritiskt granska och tänka över frågor som inte har några självklara svar. Det handlar om att undersöka en fråga från alla tänkbara håll.

SOKRATES

Den västerländska filosofin började i Grekland för över 2 500 år sedan. Sokrates är kanske den mest kända filosofen från den tiden. Han skrev inget själv. Platon som var hans elev skrev däremot mycket om Sokrates filosofi. Platon anses som en av de största tänkarna. Dit räknas även Platons elev Aristoteles.

Enligt Sokrates föds människan god, med ignoransen gör hennes handlingar onda ibland. Den enda rätta sanningen är kunskapen. Genom argumentation och definition av etiska idéer kan man komma på rätt väg.

Sokrates ville förstå världen utan att dra in de grekiska gudarna eller övernaturliga förklaringar. Han ville förstå hur världen fungerade och indelad filosofin i tre olika områden:

FYSIK Fysik handlar om världen. Finns det exempelvis något grundläggande ämne som allt kommer i från?

LOGIK
Logiken handlar om tänkandet. Hur tänker vi när vi kommer fram till en slutsats?

ETIK
Etik handlar om vad som är rätt och fel och hur man ska leva.

PLATON

Platon var en grekisk filosof som föddes år 427 f.Kr. i Aten. Han var en av de mest betydelsefulla filosoferna i den antika världen och grundade en filosofisk skola i Aten, Akademien, som blev en viktig institution för filosofiska studier i många år. Platon anses ofta vara den förste filosofen i den västerländska traditionen, och hans filosofiska verk har haft stor betydelse för många olika områden, inklusive politik, matematik, naturvetenskap och konst.

Platons filosofi bygger huvudsakligen på idén om att det finns en värld av idéer, en slags idealvärld, som är verkligare än den värld vi ser omkring oss. Detta är en viktig tanke som har influerat många andra filosofer och som fortfarande diskuteras och debatteras idag. Platon skrev många verk om sina idéer, inklusive “Apologien”, “Kriton”, “Gorgias” och “Faidon”, och hans filosofiska tankar har haft stor betydelse för många olika områden och har fortsatt att påverka filosofisk tänkande än idag.

Platon bruka säga “okunskap är roten till allt ond”. Endast genom kunskap kan människan närma sig sanningen.

Våra sinnen uppfattar verkligheten. Platon hävdade att det är bara en skugga av den sanna verkligheten och att vår själ är inlåst i vår kropp. Den världen människa uppfattar med sinnen är bara är blek kopia av idévärlden. Den perfekta världen finns bara i våra inre värld. Som en perfekt cirkel existerar i våra tankar.

Platon hade många olika teorier och fick många med sig men även emot sig. Hans filosofiska tankar har inspirerat och lagt grund till vår moderna tid. Platon grundade även skolan Platons akademi där många kända filosofer gick. Idévärld en central roll i Platons filosofi.

Det var vanligt att tala på gator och torg. Risken fanns att folket skratta åt dig om du inte var god och tydlig talare.

Platon skrev ner Sokrates tankar och sina egna. Ibland är det svårt att urskilja var börjar och slutar Platons tankar utan att bli påmind av Sokrates.

Vanliga frågor en filosof frågar sig är:
• Vad är meningen med livet?
• Hur bör jag leva?
• Finns tiden?
• Har vi en fri vilja?
• Finns det liv efter döden?
• Finns det en gud?

ARISTOTELES

Aristoteles var inte en atensk medborgare. Han föddes i Makedonien. Han sändes som tonåring till Aten till skola vid Platons Akademin. Aristoteles blev lärare och uppfostrare åt den 13-årige prins Alexander, som blev “Alexander den store”.

Aristoteles blev lärjungen till Platon och anses vara naturvetenskapens fader. Aristoteles beundrade sin lärare Platon och gillade i början hans grundtankar om “ Idévärlden” men vart efter började han skapa egna teorier som gick emot Platon. Aristoteles blev mer realist och hade idén om att man ska lita på sina sinnesintryck och därför är denna värld den sanna världen och inte enligt Platon idéernas värld.

Aristoteles verk har en gigantisk bredd och han anses vara grundare för många vetenskaper såsom logiken och biologin. Logik handlar om att göra korrekta slutledningar där ofta ett urval av metoder bistår och jämförs. En känd del i Aristoteles logik en slutsats och kan se ut enligt följande: Alla människor är dödliga. Du är en människa. Alltså är du dödlig. Enkelt men tydlig slutsats.

Aristoteles verk har en gigantisk bredd och han anses vara grundare för många vetenskaper såsom logiken och biologin. Logik handlar om att göra korrekta slutledningar där ofta ett urval av metoder bistår och jämförs. En känd del i Aristoteles logik en slutsats och kan se ut enligt följande: Alla människor är dödliga. Du är en människa. Alltså är du dödlig. Enkelt men tydlig slutsats.

"Skolmaterial för elever och lärare"

© All rights reserved Skolx en del av Swedish Human Rights Project 2024 I ❤