BUDDHISM

-Citat av Buddha-

“Livet handlar om att hitta ett syfte och arbeta mot det med hela ditt hjärta.”

163

Buddhism

1 / 26

Vad heter buddhistisk högtid som firas till minne av Buddhas födelse?

2 / 26

Vilket påstående är korrekt?

3 / 26

Vart brukar buddhister be?

4 / 26

Vem grundade Buddhismen?

5 / 26

Finns Gudar inom Buddhismen?

6 / 26

Vem/vad driver världen?

7 / 26

Vad är karma?

8 / 26

Vilket påstående om Buddhismen stämmer det?

9 / 26

Vad betyder Buddha?

10 / 26

I vilken del av världen är buddhismen vanligast?

11 / 26

Hur skapades världen enligt buddhismen?

12 / 26

Vilken religion tillhörde Siddharta innan han blev Buddha?

13 / 26

Vad kallas det eviga kretsloppet inom Buddhism?

14 / 26

Vad står de tre juvelerna (buddha, dharma och sangha) för?

15 / 26

Vad heter denna plats inom buddhismen?

16 / 26

Buddhism är en religion lära av följande prins:

17 / 26

Vilket är det högsta målet för en buddhist?

18 / 26

När grundades Buddhismen?

19 / 26

Vad är det för byggnad på bilden?

20 / 26

Vad betyder Nirvana?

21 / 26

Vilket land kommer Buddha ifrån?

22 / 26

Vad heter den största inriktningen inom buddhism?

23 / 26

I vilket land är buddhism den vanligaste religionen?

24 / 26

Vad betyder Dharma inom buddismen?

25 / 26

Vad kallas denna person?

26 / 26

Vad betyder ordet duhkha?

Your score is

0%

BUDDHISMEN KOMMER FRÅN INDIEN

FILOSOFI ELLER RELIGION

Buddhismen är idag världens fjärde största religion med en halv miljard utövare. I väst beskrivs den ibland som en religion utan gudomligheter eller som en filosofi snarare än en religion. Buddhismen är en religion och filosofi som grundades av Siddhartha Gautama, känd som Buddha, i Indien för cirka 2500 år sedan. Buddhismen har spridit sig till många olika delar av världen och finns i många olika former och skolor. Buddhismens ursprung kan spåras till hinduismen, där Buddha själv faktiskt föddes som hindu, på samma sätt som kristendomens grundare Jesus var jude. Det finns en djup historisk koppling mellan buddhismen och hinduismen, vilket återspeglas i deras gemensamma tro på karma och återfödelse.

"BUDDHA BRUKAR AVBILDAS NÄR HAN MEDITERAR.

MEDITATION ÄR VÄLDIGT VANLIGT INOM BUDDHISMEN."

Buddhismen är annorlunda än hinduismen eftersom Buddha inte gillade de hinduiska ritualerna och kastsystemet., vilket ledde till ett betydande avsteg från den etablerade hinduiska trosuppfattningen. Efter Buddhas bortgång blev buddhismen en självständig religion och började snabbt spridas över hela Indien. Genom följarnas hängivenhet och engagemang spred sig buddhismen vidare till Sri Lanka och fick sedan fotfäste i länderna i Sydostasien och regionerna kring Himalaya. Denna spridning innebar en kulturell och filosofisk påverkan på de samhällen där den tog fäste och bidrog till att forma de unika uttrycken av buddhismen i dessa regioner. Idag förblir buddhismen en betydande religion i Indien, där det finns ett betydande antal anhängare. Trots det är den största koncentrationen av buddhister nu i Sydostasien, som Thailand, Burma, Sri Lanka, samt i Kina, Japan och Sydkorea. Dessa länder har utvecklat sina egna unika buddhistiska traditioner och praxis, som berikar den breda mångfalden inom buddhismen som helhet. Det är fascinerande att se hur buddhismen har anpassat sig och växt i olika kulturella och geografiska sammanhang och fortsätter att vara en levande och dynamisk religion över hela världen.

GRUNDAREN TILL BUDDHISMEN ÄR

SIDDHARTA GAUTAMA

Siddhartha Gautama, också känd som Buddha, var den grundare av buddhismen som levde i Indien på 500-talet f.Kr. Enligt traditionen var Siddhartha Gautama son till en indisk prins och växte upp i stor lyx och bekvämlighet. Han gifte sig och fick en son, men han upplevde också att han såg många människor lidande och detta väckte en stark längtan hos honom att förstå orsakerna till lidande och hur man kan befria sig från det.

Siddhartha Gautama lämnade sin familj och sin livsstil och började söka efter sanningen. Han tränade med olika lärare och gick igenom många asketiska övningar, men han blev fortfarande inte tillfredsställd. Till slut bestämde han sig för att sitta i meditation under ett bodhi träd tills han uppnådde fullständig upplysning. Efter många dagar uppnådde han upplysning och blev Buddha, “den upplyste”.

Efter sin upplysning började Buddha lära ut sina upptäckter och läror till andra människor, och hans lära spreds snabbt genom Indien. Han lärde ut de fyra edsvurna sanningarna. Att lidande existerar, att orsaken till lidande är begär, att det finns en väg att befria sig från lidande och att den vägen är den åttafaldiga vägen. Den åttafaldiga vägen är: rätt sikte, rätt intention, rätt tal, rätt handling, rätt levebröd, rätt ansträngning, rätt uppmärksamhet och rätt medvetande.

EN SPÄNNANDE FILM OM BUDDHA FRÅN 1992

FILMEN LITTLE BUDDHA

-Citat av Buddha-

"Inte bo i det förflutna, dröm inte om framtiden, koncentrera sinnet i nuet."

VIDEO

BUDDHAS LÄRA

Genom att följa den åttafaldiga vägen kan man enligt buddhismen uppnå upphörandet av lidelse och nå en tillstånd av frihet och lycka. Buddhas lära handlar också om att utveckla karaktärsdrag som medkänsla, tålamod, disciplin och visdom. Genom att utöva dessa egenskaper kan man nå upplysningen och befria sig från lidandet. Buddhismen lär också om reinkarnation och att individen genom olika livscykler kan arbeta på att nå upplysningen. Genom att följa den åttafaldiga vägen och utveckla de rätta karaktärsdragen kan man göra sitt liv bättre och förhoppningsvis nå upplysningen i nästa liv.

DE FYRA ÄDLA SANNINGARNA

Buddhas lära, som också kallas buddhism, är en religion och filosofi som härstammar från Indien och har spridits till många andra delar av världen. De fyra ädla sanningarna är grundpelarna i buddhismen och läran om att uppnå frihet från lidande. Dessa sanningar är:

1.(Dukkha) Den första ädla sanningen är att allt lidande är verkligt. Allt mänskligt lidande orsakas av olika faktorer, inklusive fysisk smärta, emotionell lidelse, och en allmän känsla av obehag eller missnöje. Sjukdom, sorg, död, separation från det man älskar och andra svåra händelser.

2. (Samudaya) Den andra ädla sanningen är att orsaken till lidande är begär och omedvetenhet. Människor begär olika saker, inklusive makt, rikedom, kärlek och uppskattning, och när de inte får det de begär, upplever de lidande. Omedvetenhet spelar också en roll i lidandet, eftersom människor ofta är omedvetna om att deras begär och handlingar kan orsaka lidande för sig själva och andra.

3. (Nirodha) Den tredje ädla sanningen är att det finns en väg att upphöra med lidande. Detta kallas den ädla åttafaldiga vägen, som innebär att man ska uppföra sig rätt när det gäller sin tankegång, sitt tal, sin handling och sitt försörjningssätt.

4. (Magga) Den fjärde ädla sanningen är att genom att följa den ädla åttafaldiga vägen och nå den ultimata nirvana, kan man upphöra med lidande. Nirvana är en tillstånd av frid och frihet från lidande, och det kan uppnås genom att förstå och bryta den orsakssamband som orsakar lidande.

-Buddhas lära-

Genom att följa den åttafaldiga vägen kan man enligt buddhismen uppnå upphörandet av lidelse och nå en tillstånd av frihet och lycka.

DEN ÅTTAFALDIGA VÄGEN

Den åttafaldiga vägen är en central lära inom buddhismen som beskriver en väg till frihet från lidelse och till uppnåelse av förståelse och visdom. Åttafaldiga vägen består av följande åtta steg:

1. Rätt sikt: Det första steget innebär att man har en rättvisande förståelse av verkligheten, inklusive de fyra ädla sanningarna om lidelse.

2. Rätt intention: Det andra steget handlar om att ha goda intentioner och att undvika skadliga handlingar.

3. Rätt tal: Det tredje steget handlar om att tala sanningen, att undvika skadligt tal och att inte använda sitt tal för att orsaka skada eller ljuga.

4. Rätt handling: Det fjärde steget handlar om att agera på ett etiskt och moraliskt ansvarsfullt sätt, att undvika skadliga handlingar och att inte orsaka harm.

5. Rätt levebröd: Det femte steget handlar om att välja ett levebröd som inte orsakar skada, till exempel genom att inte skada djur eller förorena miljön.

6. Rätt ansträngning: Det sjätte steget handlar om att anstränga sig för att utveckla sin förståelse och visdom, att undvika skadliga tankar och känslor och att söka efter en högre medvetenhet.

7. Rätt uppmärksamhet: Det sjunde steget handlar om att välja sina tankar och handlingar med omsorg, att vara medveten om sin egen sinne-själ-kropp-komplex och att fokusera sin uppmärksamhet på det som är positivt.

8. Rätt koncentration: Det åttonde steget handlar om att utveckla sin förmåga att koncentrera sig och att uppnå en djupare medvetenhet och förståelse av verkligheten.

Hinduismen och Buddhismen är båda religioner som har sina rötter i Indien, men de har viktiga skillnader när det gäller lära, tro och praxis. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan de två religionerna:

  1. Gudar och gudinnor – Hinduismen har många olika gudar och gudinnor som tillbeds och får olika roller och attribut. Buddhismen har ingen gud som sådan, utan fokuserar på att följa Buddhas lära för att nå upplysningen.

  2. Karma och reincarnation – Hinduismen lär om karma, det vill säga att våra handlingar har en inverkan på vårt kommande liv. Buddhismen lär också om reincarnation, men fokuserar mer på att nå upplysningen genom att förstå sannheten om verkligheten och befria sig från lidande.

  3. Struktur och praxis – Hinduismen har en stark struktur med olika kaster och etiska riktlinjer att följa. Buddhismen har också etiska riktlinjer, men har ingen kastsystem och fokuserar mer på individens egna ansvar för att nå upplysningen.

  4. Helig text – Hinduismen har många olika heliga texter, inklusive Vederna och Bhagavad Gita. Buddhismen har också många heliga texter, men den mest centrala är Tipitaka, som innehåller Buddhas lära.

  5. Platser för tillbedjan – Hinduismen har många olika heliga platser och tempel där människor kan tillbedja gudar och gudinnor. Buddhismen har också heliga platser, men fokuserar mer på att lära ut Buddhas lära och få människor att nå upplysningen.

Årtal Händelse
ca 564 f.Kr. Siddhartha Gautama, som senare skulle komma att kallas Buddha, föds i Nepal.
534 f.Kr. Siddhartha Gautama lämnar sin familj och rika liv för att söka efter en lösning på människans lidande.
528 f.Kr. Siddhartha Gautama uppnår upplysning under en meditation under en bo träd och blir Buddha, “den upplyste”.
523 f.Kr. Buddha börjar predika sina läror i norra Indien.
483 f.Kr. Buddha dör vid ålder 80.
1:e århundradet f.Kr. Buddhismen spridas till Sri Lanka.
1:e århundradet e.Kr. Buddhismen spridas till Tibet, Kina och Japan.
13:e århundradet Tibetansk buddhism blir den dominerande formen av buddhism i Tibet.
19:e och 20:e århundradet Buddhismen spridas till Europa och Nordamerika.

Observera att dessa årtal är ungefärliga och kan variera beroende på olika källor.

BUDDHISM I KINA

Buddhismen kom till Kina under den tidigare han-dynastin, cirka år 65 f.Kr. Det finns olika historier om hur buddhismen kom till Kina, men en av de mest kända handlar om den kinesiska kejsaren Ming-Di som skickade en grupp kejsarembetsmän till Indien för att studera buddhismen. När de kom tillbaka tog de med sig buddhismen till Kina och den började spridas i landet.

Under den första tiden fick buddhismen möta stark motstånd från konfucianismen och taoismen, två andra stora filosofiska och religiösa traditioner i Kina. Men med tiden blev buddhismen alltmer accepterad och den började integreras med konfucianismen och taoismen.

Buddhismen har haft en stor inverkan på Kina genom åren, inte minst genom att den har bidragit till att utveckla konst, litteratur, arkitektur och andra kulturella uttryck. Idag är buddhismen en av de största religionerna i Kina och det finns många olika buddhistiska tempel och gemenskaper i landet.

OLIKA HÖGTIDER INOM BUDDHISMEN


Buddhismen är en religion som har många olika högtider och traditioner som firas världen över. Här är några exempel på viktiga högtider inom Buddhismen:

  1. Vesak – Vesak är en högtid som firas varje år i maj eller juni och minns Buddhas födelse, upplysning och död. Vesak firas med gudstjänster, processionsmarscher och ofta med traditioner såsom att bygga papperslampor och ljusstakar.

  2. Asalha Puja – Asalha Puja, också känd som Dhammacakka Pavattana-dagen, är en högtid som firas varje år i juli och minns den första buddhistiska predikan som Buddha gav efter sin upplysning. Asalha Puja firas med gudstjänster och ofta med traditioner såsom att donera gåvor till de fattiga.

  3. Magha Puja – Magha Puja, också känd som Sangha-dagen, är en högtid som firas varje år i februari eller mars och minns de första buddhistiska munkarnas samling runt Buddha. Magha Puja firas med gudstjänster och ofta med traditioner såsom att donera gåvor till de fattiga.

  4. Losar – Losar är en högtid som firas av tibetanska buddhister och minns starten på den tibetanska nyår. Losar firas med traditioner såsom att donera gåvor till de fattiga, att tända ljus och att bjuda på speciella rätter.

Det finns många fler högtider inom Buddhismen, inklusive högtiden för Buddhas upplysning, högtiden för Buddhas död och så vidare. Varje buddhistisk riktning har sina egna specifika högtider och traditioner för hur de firar dem.

"Skolmaterial för elever och lärare"

© All rights reserved Skolx en del av Swedish Human Rights Project 2024 I ❤